Over ons

Hoe komt iemand ertoe om te gaan werken als imker?foto-1

Voor mij was dat toen ik  in mijn kleuterjaren een imker zag werken in zijn bijenvolken tijdens ons speelkwartier. Ik zag hem in zijn tuin aan de rand van ons schoolterrein. De man droeg een echt bijenpak en blies rook uit z’n pijp in de kast om de bijen te kalmeren, dat fascineerde mij geweldig…

Jaren later, in 1998, besloot ik de beginnerscursus imkeren te volgen en werden onze eerste bijenvolken aangeschaft. We woonden in de polder van Dreischor (Zeeland) en de eerste akkerranden werden ingezaaid met wilde bloemen die nuttig zijn voor bijen insecten en vogels.

Wat genoten we van het imkeren en van onze eerste zelf geslingerde honing! Daarna hebben we van 2001-2008 in Ontario, Canada gewoond, en ook daar waren we parttime bezig met onze bijen. Deze  werden hoofdzakelijk ingezet voor de bestuiving van gewassen, zoals appels, watermeloenen en courgettes. De vaak prachtige zomers zorgden voor een rijke honingoogst die we vanuit huis verkochten. Onze klanten daar kochten vaker in grote hoeveelheden en we hadden de honing in een vat waaruit we konden tappen. Zo stonden we ook op de zaterdagmarkt en mensen namen hun eigen emmers mee die we voor hen vulden.

foto-2

Weer terug in Nederland vestigden we ons in Wijk en Aalburg, een dorp in het land van Heusden en Altena. We werden lid van de Nederlandse Bijenhouders vereniging: de NBV. Sinds 2016 zijn we ook lid van het Bijkersgilde. Door middel van cursussen blijven we op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in onze sector. Gezonde bijenvolken komen bij ons op de eerste plaats. Mede hierdoor voldoet onze honing ook aan de kwaliteitseisen die gesteld worden. Duurzaamheid staat ook op een belangrijke plaats in onze imkerij. Op een verantwoorde manier omgaan met bijen en de producten die ze produceren. Onze bijen mogen zoveel mogelijk hun eigen honing houden en we oogsten wat er overblijft. Dat geld ook voor pollen/stuifmeel wat ze verzamelen uit de natuur. Pollen zijn voor de bij van levensbelang en bevatten 10 verschillende aminozuren en heel veel vitamines. De bijen hebben, voor de groei en ontwikkeling van het broed, deze pollen hard nodig.foto-3

In de Veldstraat waar onze imkerij is gevestigd verkopen we onze honing en bijenproducten. We hergebruiken onze honingpotten en de bijenkasten worden goed onderhouden en het ratenbestand in de bijenvolken wordt regelmatig vernieuwd. Deze werkwijze komt de smaak van de honing ten goede die we na elk seizoen mogen oogsten.

Om aan de vraag te kunnen voldoen leveren we tevens Nederlandse honing van collega-imkers die we persoonlijk kennen. Hun jarenlange ervaring als imker en de streek waaruit de honing afkomstig is zorgt voor een kwalitatief uitstekende honing. De honing is een 100 % puur product en koud geslingerd , dat betekent: zo vanuit de raten geoogst en in potjes verpakt.